joi, 21 februarie 2008

LA VATICAN

Vaticanul pune în scenă Divina Comedie a lui Dante

5 ianuarie 2007

Vaticanul pune în scenă Divina Comedie a lui Dante Compozitorul Vaticanului, monseniorul Marco Frisina, a anunţat, ieri, că va realiza un superspectacol cu Divina Comedie şi a precizat că muzica folosită va fi cea clasică - pentru Rai, corurile gregoriene - pentru Purgatoriu, şi genul hard-rock - pentru Iad. Divina Comedie, aşa cum a compus-o Dante, este un poem epic medieval, scris în perioada Renaşterii, care descrie o călătorie imaginară a lui Dante prin cele trei tăramuri ce ar putea fi găsite dincolo de moarte: Iadul, Purgatoriul şi Raiul. În concepţia lui Dante, Iadul este format din nouă cercuri, în fiecare dintre ele fiind aplicate diverse chinuri celor "încarceraţi" (cum ar fi fierberea în smoală sau perpetua îngheţare).

Purgatoriul este o insulă populată de oameni care în timpul vieţii au păcătuit, dar îşi regretă greşelile, în timp ce Raiul este alcătuit dintr-o serie de sfere aflate sub protecţie divină, unde - în final - Dante o regăseşte pe fosta lui iubită Beatrice, în căutarea căreia plecase. Pe parcursul celor trei volume, Dante întalneşte o mulţime de oameni, care au trăit în diverse epoci istorice şi care, proporţional cu greşelile pe care le-au făcut, îşi duc viaţa de apoi într-unul dintre cele trei locuri.

Sute de interpreţi

Cea mai mare parte a spectacolului preconizat de Vatican va conţine exact replicile personajelor lui Dante, doar mici ajustări fiind necesare pentru o punere coerentă în scenă, dezvăluie monseniorul Frisina reporterului BBC. "Vom folosi muzica hard-rock pentru a ilustra Iadul, dar nu vrem prin această alegere să condamnăm muzica rock. Acest gen, recunoscut pentru tonalităţile sale violente şi rebele, este pur şi simplu cel mai potrivit", mai spune Marco Frisina.

Spectacolul va avea structura unei opere, în sensul că replicile vor fi cantate, şi va conţine multe scene de balet. Organizatorii spun că, fondurile fiind aprobate, primele repetiţii vor începe în săptămanile următoare, iar la premieră va asista însuşi Suveranul Pontif, Benedict al XVI-lea. Peste 200 de cantăreţi şi aproximativ 100 de balerini vor fi necesari pentru realizarea acestui spectacol-gigant, care va fi cel mai grandios dintre cele organizate vreodată de Vatican.

Vaticanul se lansează "pe piaţă"

Analiştii apreciază că Vaticanul încearcă să se apropie de mentalitatea oamenilor din secolul XXI. În acest sens, comentatorii amintesc de iniţiativa de dată recentă a cardinalului Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, care a propus înfiinţarea unei echipe de fotbal care să reprezinte biserica în campionatul italian, şi de înfiinţarea unui Centru al Tineretului, la Lourdes, care va cuprinde, pe langă săli de cursuri şi bibliotecă, o sală de sport, o discotecă şi un minirestaurant în care se vor servi inclusiv băuturi alcoolice.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: